Uit een recente Nederlandse studie blijkt dat bij kwetsbare ouderen met atriumfibrilleren (AF) – bij wie het antistollingsmiddel vitamine K antagonist (VKA) wordt vervangen door een van de nieuwere direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) – opvallend meer bloedingen optreden.
Dagelijks slikken meer dan 1 miljoen mensen antistollingsmiddelen (anticoagulantia) om de vorming van bloedstolsels – en daarmee het risico op trombose, een beroerte of andere (levensbedreigende) aandoening – zoveel mogelijk te beperken.
Veel voorgeschreven typen antistollingsmiddelen zijn:
- Vitamine K-antagonisten (VKA’s)
- Directe Orale Anticoagulantia (DOAC’s)
Opmerkelijke uitkomst
Een recente studie van Linda Joosten van het UMC Utrecht – waarvan de uitkomsten in augustus 2023 werden gepresenteerd – laat echter zien dat er meer bloedingen (een toename van 69%) optreden bij kwetsbare ouderen met AF die switchen naar een DOAC, ofwel dat het gebruik van VKA’s minder risico op bloedingen geeft in vergelijking met DOAC’s.
En dat is best opmerkelijk, omdat er steeds vaker DOAC’s worden voorgeschreven vanwege de gemakkelijkere dosering (elke dag dezelfde hoeveelheid tabletten) en beperktere interacties met voeding dan het geval is bij gebruik van VKA’s.
Onderzoek stopgezet
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek was 83 jaar, vanwege het hoge aantal bloedingen werd de studie voortijdig stopgezet. In totaal traden er 163 bloedingen op, waarvan 101 (15,3%) in de DOAC-groep en 62 (9,4%) in de VKA-groep.
Voordelen VKA’s
Een mogelijke verklaring daarvoor is de nauwkeurige INR-monitoring die een antistollingsbehandeling met VKA’s ofwel cumarines met zich meebrengt.
Die regelmatige, nauwkeurige meting van de stollingstijd van het bloed – in combinatie met het rekening houden met relevante persoonlijke omstandigheden en/of aandoeningen zoals atriumfibrilleren – helpt bij het geven van de juiste, optimale dosering antistollingsmedicatie – waardoor zowel stolselvorming als bloedingen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Bij gebruik van DOAC’s is er daarentegen geen inzicht in de mate van antistolling, wat kan leiden tot een suboptimale dosering en daarmee een mogelijk verhoogd risico op bloedingen.
VKA-gebaseerde behandeling
Heeft u vragen over dit artikel of bent u geïnteresseerd in onze hoogwaardige zelfzorgbehandeling bij trombose, met antistollingsmiddelen op basis van coumarinederivaten (VKA’s)? Laat het ons weten of meld u direct gratis en vrijblijvend aan via www.trombosezelfzorg.nl om te kijken of u in aanmerking komt.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere blogs
Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: