Nieuwsbrief 1 • 2024

Beste cliënt,

In de vorige nieuwsbrief attendeerden wij u er i.v.m. de feestdagen op, om het liefst uitsluitend doordeweeks en tijdens kantooruren te meten.

Wat ontzettend fijn om te merken dat zoveel mensen daar gehoor aan hebben gegeven, we hebben – op hier en daar een uitzondering na – nauwelijks INR-meldingen buiten kantooruren ontvangen. Mede namens onze medewerkers: dank u wel!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. De gelukkige winnaars van de eindejaarsactie zijn bekend! Weten of u in de prijzen bent gevallen? Lees dan snel verder.

 

Meetapparaat te koud?
Dit is de oplossing

Net zoals dat het fijn is als uw handen voorafgaand aan een meting opgewarmd zijn – vooral met deze winterse temperaturen – geldt dat ook voor uw meetapparaat.

Zoals u weet moet het apparaat altijd even opwarmen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur in de ruimte waar het meetapparaat zich bevindt, duurt dat soms wat langer. En soms verschijnt er zelfs een error-melding.

Errormelding opwarmen qLabs Electrometer
E003

Errormelding opwarmen CoaguChek
Het woordje ‘error’ onder de datum (rechtsboven) i.c.m. een temperatuurmetertje (rechtsonder).

Om dat te voorkomen, kunt u het meetapparaat het beste:

  • Altijd bij kamertemperatuur bewaren
  • Een poosje in de buurt – uiteraard op gepaste afstand – van een warmtebron neerleggen

Leg het apparaat alstublieft nooit op een kachel, radiator of in de magnetron!

 

Bent u ziek of niet lekker?
Geef het aan ons door

Het heerst: de griep. Bent u bij ons onder behandeling en ook ziek, of niet lekker? Geef dat dan alstublieft altijd z.s.m. aan ons door via uw online dossier: EPD > Medische klachten > + Doorgeven medische klacht.

Hoe eerder wij op de hoogte zijn, hoe beter. U hoeft dus niet te wachten op het volgende meetmoment.

Lichamelijke klachten zoals koorts, overgeven en diarree – maar ook eventuele medicijnen die u inneemt om die klachten te onderdrukken – kunnen namelijk uw INR-waarde beïnvloeden. En dan houden wij daar rekening mee.

Beterschap!

Lees ook: Ik ben ziek of niet lekker. Wat moet ik doen?

 

Wintersport
of andere vakantieplannen?

Gaat u binnenkort op wintersport? Of ontsnapt u liever aan de kou op een zonovergoten werelddeel? Waar u ook naartoe gaat, tot 3 vakantieperiodes per jaar kunt u kosteloos* gebruik maken van onze vakantieservice.

Dat betekent dat u – ook zonder internet – altijd verzekerd bent van optimale trombosezorg. Oók in het buitenland.

Vakantiechecklist
Nog even een kleine check voordat u gaat:

  • Geef uw vakantie altijd aan ons door
  • Neem uw meetapparaat met toebehoren mee (in uw handbagage)
  • Neem genoeg antistollingsmiddelen mee i.v.m. mogelijk geen beschikbaarheid ter plaatse, verdeel ze – als u gaat vliegen – over uw koffer en uw handbagage
  • Print de aanvullende informatie & documentatie (login op uw account, ga naar ’brieven’) en neem die mee
  • Raadpleeg de instructie van onze vakantieservice

Veel ski- en/of vakantieplezier!

*Bij redelijk/normaal gebruik

Let op
Actieve (sport)vakanties brengen grotere risico’s met zich mee. Wees dus alstublieft voorzichtig en neem bij een blessure of (verdenking op) een bloeding altijd snel contact op met uw huisarts, de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis ter plaatse en onze servicedesk.

 

Eenvoudig gezond(er) leven
voor een beter immuunsysteem

Wist u dat ongeveer 50% (!) van alle chronische aandoeningen – zoals trombose, suikerziekte en een te hoge bloeddruk – direct of indirect komt door een ongezonde leefstijl? Eigenlijk door mensen zélf veroorzaakt wordt?

Bijvoorbeeld door:

  • Het eten van ongezond, bewerkt voedsel
  • Een gebrek aan zonlicht
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Te veel stress
  • Overgewicht

Inmiddels zijn er ruim 9,9 miljoen Nederlanders – dat is een schrikbarende 58% van de bevolking – chronisch ziek, lichamelijk en/of psychisch.

Het goede nieuws? U kunt zelf wat doen, om de kans op allerhande andere ziektes en chronische aandoeningen zo klein mogelijk te maken.

16 tips voor een betere gezondheid

  1. Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding
  2. Ga voor gezonde vetten, voldoende eiwitten en veel groenten
  3. Drink voldoende water
  4. Zorg dat u zich dagelijks – het liefst tussen 11.00 en 15.00 uur – 15 tot 30 minuten blootstelt aan zonlicht, houd hoofd en handen onbedekt
  5. Doe aan krachttraining
  6. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
  7. Beperk langdurig stilzitten of stilstaan
  8. Beweeg minimaal een half uur per dag in de natuur
  9. Doe ademhalingsoefeningen
  10. Zorg regelmatig voor ontspannende activiteiten
  11. Probeer opgewekt en positief door het leven te gaan
  12. Beperk (langdurige) stress en negatieve energie
  13. Houd uw sociale contacten op peil
  14. Zorg voor voldoende slaap
  15. Zorg voor een gezonde leefomgeving (binnen en buiten)
  16. Stop met slechte gewoontes

U krijgt er zó veel voor terug
Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem. En met een effectievere immuunreactie geeft u ook pathogenen – zoals een virus of bacterie – minder kans.

Bent u ook voornemens om uw leefstijl te verbeteren of af te vallen? Geef dat dan tijdig aan ons door, dan houden we even een extra oogje in het zeil.

Dit vindt u misschien ook interessant:

 

Voedingssupplementen
& extra vitamines doorgeven

Slikt u voedingssupplementen, kruidenpreparaten en/of (multi)vitamines? Geef gebruik daarvan – ook als er geen vitamine K in zit – voor de zekerheid alstublieft altijd aan ons én uw behandelend specialist en/of huisarts door.

Dan maken wij daar een aantekening van in uw dossier, als het nodig is passen wij uw doseerschema aan.

Wisselwerking
Sommige werkzame stoffen die daarin zitten, kunnen namelijk invloed hebben op uw antistollingsbehandeling. Uw antistollingsmiddel kan daardoor bijvoorbeeld minder goed gaan werken en/of u krijgt last van vervelende bijwerkingen.

En verder:

Slik geen vitamines met meer dan 100 mcg vitamine K
Vitaminetabletten of supplementen die 100 microgram of meer vitamine K per tablet bevatten, raden we af.

Een grote hoeveelheid vitamine K werkt namelijk de antistollingstabletten tegen. Er kunnen dan forse schommelingen ontstaan in de INR-waardes. Bevat een supplement minder dan 100 microgram vitamine K (125 procent ADH)? Dan treedt dat effect niet of nauwelijks op.

Kijk voor de hoeveelheid vitamine K op de verpakking en/of informeer bij uw apotheker of drogist. Soms ziet u niet direct of ergens vitamine K in zit.

Andere benamingen voor vitamine K zijn:

  • Fytomenadion
  • Konakion
  • Fylochinon

* Let ook op bij fruitsappen met toegevoegde vitamines. 

Kruiden en/of natuurpreparaten
Er is weinig goed onderzoek beschikbaar over de wisselwerking tussen kruiden- en/of natuurpreparaten en vitamine K- antagonisten zoals fenprocoumon en acenocoumarol. Daardoor is het niet mogelijk om een betrouwbare, actuele lijst bij te houden met de interacties (en kunnen die dus ook niet ingevoerd worden).

Mocht tijdens gelijktijdig gebruik uw INR-waarde veranderen, dan kunnen wij uw dosering bijsturen. Geef het ook altijd even aan uw behandeld specialist en huisarts door dat u kruiden en/of natuurpreparaten gebruikt, want die kunnen ook een (verzwakkende of versterkende) wisselwerking hebben met eventuele andere medicatie die u inneemt.

 

Slimme beweegtips
bij verminderde mobiliteit

Bewegen stimuleert uw bloedsomloop, helpt uw spierkracht te behouden en (een volgende) trombose te voorkomen. Een kleine verandering in uw dagelijks bewegingspatroon maakt al een groot verschil!

Een aantal tips om het advies van minimaal 1 uur matig intensieve beweging te halen:

  • Sta elk half uur even op om de benen te strekken
  • Ga indien mogelijk lopend naar de (super)markt
  • Belt er iemand? Ga lopen of bewegen gedurende het gesprek
  • Maak elke dag een wandeling of fietstocht door de natuur
  • Noteer vaste beweegmomenten in uw agenda
  • Doe zoveel mogelijk zelf – denk aan koffiezetten, traplopen, koken, klusjes, tuinieren, schoonmaken etc.
  • Plan een (extra) lichamelijke activiteit in – zoals zwemmen, golf, yoga, fitness, ochtendgym, jeu de boules etc.
  • Zet regelmatig muziek op waardoor u de neiging krijgt om te bewegen (en dat vervolgens ook te doen ;))
  • Leg spullen die u vaak gebruikt buiten handbereik – denk aan dingen als de krant, afstandsbediening, drinken, uw telefoon en/of medicatie – zodat u elke keer even in beweging moet komen om het te pakken

Heeft u gebrek aan inspiratie? Of bent u wat minder mobiel? Volg (gratis) online trainingen en workouts zoals ‘Heel Nederland Thuis in Beweging’ en ‘Senioren Fitness Zitgym’ of kijk eens op YouTube. De mogelijkheden zijn eindeloos!

P.S. Heeft u nog handige beweegtips? Laat het ons weten!

 

Prijswinnaars & donatie
eindejaarsactie bekend!

De stemmen zijn geteld 😉

De eindejaarsactie heeft drie gelukkige prijswinnaars en – met een totaal van 144 beoordelingen op Google en Zorgkaart Nederland – een mooie donatie van € 720 voor Het Nationaal Ouderenfonds opgeleverd.

Heeft u ons ook beoordeeld? Dank u wel!
Via deze weg willen wij iedereen die de moeite heeft genomen om een beoordeling over onze dienstverlening achter te laten, ontzettend bedanken. Daarmee geeft u andere trombosepatiënten en stakeholders zoals verzekeraars namelijk een (openbaar toegankelijk en volledig onafhankelijk) kijkje in de keuken als het gaat om de kwaliteit van onze dienstverlening, dat waarderen wij enorm. 

Wilt u weten of u in de prijzen bent gevallen?
Check dan snel uw e-mail. Als u een van de winnaars bent, dan heeft u van ons namelijk een bericht via Zorgkaart Nederland of Google ontvangen met het verzoek om uw naw-gegevens aan ons bekend te maken. Hoe, dat leest u in dat bericht.

Die extra actie is nodig, omdat bij het plaatsen van een review uw gegevens standaard door de redactie van Zorgkaart Nederland worden afgeschermd en/of wij bij een waardering via Google niet altijd (met zekerheid) vast kunnen stellen van wie de beoordeling afkomstig is.

Nadat wij u na ontvangst van uw bericht inderdaad als cliënt hebben kunnen verifiëren in ons systeem, sturen wij u de door u gewonnen prijs toe. Veel plezier ermee, geniet ervan!

 

Lekker recept
Meatloaf

Voor 4 personen 

500 g rundergehakt
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 sneetjes witbrood, zonder korst
1 el worcestershire saus
1 flinke tl dijonmosterd
¼ bolletje nootmuskaat, fijn geraspt
1 kleine courgette, geschild
4 of 5 zongedroogde tomaatjes op olie, in kleine stukjes gesneden

  • Verwarm de oven voor op 200o C.
  • Snijd het brood in stukken en maal het fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe het in een grote kom.
  • Maal de courgette, ui en knoflook fijn en doe dit in de kom bij het brood.
  • Voeg het gehakt en de rest van de ingrediënten toe in de kom en meng alles goed door.
  • Maak er een ‘brood’ van – een grote ovale gehaktbal – en leg die in een ingevette ovenschaal. Bak in de oven gaar en bruin in 30 minuten.
  • Laat het gehaktbrood 10 minuten staan voor het uitserveren. Geef er gebakken of gekookte aardappelen bij met een gemengde salade.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 2,94 mcg
Kcal 315
Vet 18,7 g
Eiwit 26 g