Nieuwsbrief 2 • 2024

Nieuwsbrief maart Nationale Trombosedienst

Beste cliënt,

En het is alweer lente! De natuur komt weer tot leven, de zon laat zich steeds vaker zien.

Er gaat niets boven een verkwikkend lentezonnetje. Wist u dat zonlicht u gelukkiger maakt? Het zorgt o.a. door de aanmaak van dopamine en serotonine voor:

  • Een beter humeur
  • Meer energie
  • Minder stress

Genoeg redenen om elke dag even naar buiten te gaan – ook als het bewolkt is – om uw gezonde portie uv-stralen te pakken. En wat extra beweging na onze ‘winterslaap’ kan meestal ook geen kwaad 😉 Goed voor uw bloedsomloop, spieren én om op gewicht te komen/blijven.

Of u nu ontspannen in de zon in een stoel wegzakt of lekker gaat sporten buiten: beide zijn goed voor een mens, geniet ervan!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Binnenkort ontvangt u van ons een e-mail, met daarin een link naar het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek. Zou u die alstublieft weer in willen vullen?

 

Hooikoortsmedicatie
alstublieft doorgeven

De start van de lente betekent langzaamaan ook weer meer pollen in de lucht.

Gebruikt u zo nu en dan medicijnen om hooikoortsklachten te onderdrukken? Geef dat – en eventuele andere of nieuwe medicijnen – alstublieft altijd aan ons door via de medicijnenlijst in uw dossier. 

Werkzame stof
Voer daarvoor de actieve stofnaam in, niet het merk. Dus heeft u bijvoorbeeld Allerfre-tabletten op basis van het anti-allergiemiddel loratadine? Geef dan ‘loratadine’ aan ons door.

P.S. Weet u niet om welke werkzame stof het gaat? Zoek het eenvoudig op via apotheek.nl.

En staat betreffend (hooikoorts-) medicijn er niet bij? Stuur dan een bericht via uw dossier. Niet alle medicijnen zijn van invloed op uw INR-waarde, maar toch. We kijken graag even met u mee.

Tip!
Bekijk de pollenkalender en pollenverwachting op pollennieuws.nl.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Belangrijke berichten
van onze servicedesk en/of doseerteam

 

 

 

 

 

Checkt u uw dosering? Lees dan alstublieft meteen ook eventuele berichten van ons en/of instructies van het doseerteam even door. 

Dit is waarom
Bij afwijkende gebeurtenissen – bijvoorbeeld bij een (veel) te lage/hoge INR-waarde, rondom een operatie of een vaccinatie – kan het zijn dat wij via een (of meer) bericht(en) in uw dossier u een belangrijke vraag stellen en/of instructies aan u doorgeven.

Die berichten zijn belangrijk, helaas merken wij dat die niet altijd worden opgemerkt. Wilt u daar extra attent op zijn? 

P.S. U vindt eventuele opmerkingen van het doseerteam direct onder uw doseerschema en via menu-item ‘doseringen’.

 

Het moestuinseizoen
en vitamine K rijke groenten

Moestuingroenten vitamine K

Ook het moestuinseizoen is weer begonnen. Een eigen moestuin is ideaal om in beweging te blijven. Ook met het seizoen mee eten heeft veel voordelen: het is duurzamer, verser en daarmee rijker aan vitamines en mineralen. En… stukken goedkoper!

Maar welke groenten en kruiden bevatten ook alweer relatief veel, en weinig vitamine K? Lees verder voor een klein geheugensteuntje.

Vitamine K rijk
Een aantal groenten en kruiden die relatief veel vitamine K bevatten zijn:

  • Peterselie
  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Snijbiet
  • Raapstelen
  • Andijvie
  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Sla
  • Zuurkool

Voornamelijk groene bladgroenten dus.

Vitamine K arm
In groenten zoals aardappelen, komkommers, tomaten, pepers en wortelen zit relatief weinig vitamine K.

Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon
Een gevarieerd en gezond voedingspatroon zorgt voor een dagelijkse inname van een min of meer constante hoeveelheid aan vitamine K en vetten. Dus dat betekent dat u bovenstaande vitamine K rijke groenten niet per se hoeft te mijden. Gaat u echter elke dag voor vitamine K rijke maaltijden? Dan is dat een ander verhaal.

Probeer dus gewoon zoveel mogelijk vast te houden aan een gezond, normaal en vooral gevarieerd voedingspatroon – dan is uw dagelijkse maaltijd van minimale invloed op uw INR-waarde.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Zorgverspilling
voorkomen

Lancet

Helpt u mee in de strijd tegen verspilling in de zorg? Wees dan alstublieft zuinig met teststrips en lancetten, met name meetstrips zijn in verhouding erg kostbaar.

Advies
Neem rustig de tijd voor een meting. Hanteer alstublieft ons doseeradvies en meet uitsluitend extra (in overleg met, of) op aanraden van ons doseerteam. Zo houden we de zorg – en Trombose Zelfzorg – samen betaalbaar.

P.S. Gebruik bij elke meting wel altijd een nieuw naaldje.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Meten rond Pasen
en andere feestdagen

Tweede Paasdag gesloten

Op Tweede Paasdag (1 april) zijn wij gesloten.

Meet alstublieft altijd zoveel mogelijk tijdens werkdagen en kantooruren, zodat wij u de best mogelijke service en ondersteuning kunnen bieden. Lees hier precies hoe of wat.

 

Romeinse artisjokken
Voor 6 personen

Romeinse artisjokken

zonnebloemolie
12 verse artisjokken
3 grote citroenen

  • Verhit de zonnebloemolie tot 100 °C.
  • Verwijder de buitenste ring bladeren van de artisjokken. Schil de stelen nog niet. Snijd de stelen 2 cm onder de bloemen af.
  • Frituur de artisjokken in porties, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Ze moeten twee keer worden gefrituurd. Bak elke artisjok eerst 15 minuten tot de bladeren knapperig beginnen te worden en het hart zacht. Schep ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Pel de buitenste bladeren eraf. Knip de bovenkant van de bladeren af en schil nu de stelen.
  • Verhoog de temperatuur van de olie tot 170 °C.
  • Controleer of die temperatuur is bereikt en frituur de artisjokken tegelijkertijd in de hete olie en bak ze in 2-3 minuten knapperig.
  • Leg de artisjokken plat tussen twee borden zodat de olie eruit loopt. Bestrooi de platte artisjokken met zeezout en versgemalen zwarte peper en serveer er twee per persoon met een halve citroen.

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 0,68 mcg
Kcal 112
Vet 9 g
Eiwit 1,6 g