Wat is goedkoper: naar de prikpost of zelfmeten?

Als u als trombosepatiënt regelmatig uw bloedstollingswaarde ofwel INR-waarde moet (laten) controleren, dan heeft u de keuze uit twee opties: het zelf doen, of het laten doen. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger? De uitkomst zal u wellicht verrassen.

Het antwoord is niet zo 1-2-3 direct te geven, persoons- en situatie gebonden. In dit blog leggen we graag aan u uit hoe dat precies zit, waar de nuances zitten en welk antwoord voor de meeste mensen – de ‘gemiddelde’ trombosepatiënt in Nederland – van toepassing is.

Optie 1: de prikpost

Als u het laat doen, dan gaat u daar in de regel voor naar de prikpost: een speciaal ingerichte priklocatie of de poli bloedafname in het ziekenhuis. Een veelgehoorde misvatting is dat de prikpost over het algemeen goedkoper is. Dat klopt soms wel, maar in de meeste gevallen niet.

Kostenindicatie prikpost

Een veneuze bloedafname bij de prikpost – waarbij een ader in de elleboog wordt aangeprikt om bloed af te nemen – kost inclusief dosering (een persoonsgebonden medicatie-advies op basis van uw bloedstollingswaarde) zo’n € 15 per keer.

Een gemiddelde trombosepatiënt in Nederland gaat zo’n 20 tot 24 keer per jaar naar de prikpost. Dat betekent dat zij per jaar zo’n € 300 tot € 360 per jaar kwijt zijn, dat is bijna het gehele eigen risico.

Verder gezond? Dan bent u minder kwijt
Als een trombosepatiënt echter verder geen klachten of aandoeningen heeft, regelmatig en gezond leeft, dan kan het zijn dat diegene maar 8 tot 12 keer per jaar hoeft te gaan. In dat geval wordt nog steeds een flink deel – zo’n € 120 tot € 180 – van het wettelijk verplichte eigen risico opgesnoept, maar dan is de prikpost inderdaad een stuk voordeliger dan zelfmeten.

De weerbarstige praktijk
Dat iemand verder nagenoeg helemaal gezond is, komt in de praktijk helaas niet vaak voor. Over het algemeen geldt dat er bij mensen met een verhoogd risico op trombose veelal ook sprake is van andere aandoeningen waarvoor zorg, een ziekenhuisopname, medicatie of andere vorm van hulp nodig is – en waarbij in het ergste geval dan nog vaker gemeten moet worden – oplopend tot wel 35 tot 40 keer per jaar.

Denk aan gezondheidsproblemen zoals:

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Obesitas
 • Atherosclerose (slagaderverkalking)
 • Hypertensie (verhoogde bloeddruk)

Afname van zorg die onder het basispakket valt, kost u nooit meer dan € 385 per jaar. Dus in die gevallen geldt – voor zowel de bezoeken aan de prikpost als bij trombose zelfmanagement – ‘het voordeel’ dat buiten het eigen risico wat zij elk jaar kwijt zijn, de overige benodigde zorg en medicatie veelal (volledig) door hun zorgverzekeraar wordt vergoed.

Optie 2: Trombose Zelfzorg

Als u kiest voor het gemak en de vrijheid van zelfmeten bij trombose, dan krijgt u een kwalitatief en kostbaar meetapparaat in bruikleen. Daardoor liggen de kosten in de basis iets hoger dan bij de prikpost, waarbij de INR-meetmethode op veel efficiëntere, grotere schaal kan worden toegepast.

Extra kosten & consequenties bij prikpost

Waar veel mensen echter geen rekening mee houden, is dat elk bezoek aan de prikpost ook andere (financiële) consequenties heeft. Denk aan:

 • Extra vervoerskosten (brandstof, taxi, OV)
 • Extra verplichting
 • Het is een tijdrovende bezigheid (reistijd, wachttijd)
 • Vaak tijdens school- en/of werktijden
 • Door weer en wind naar een externe locatie
 • Verplichte voorzorgsmaatregelen en restricties bij een infectieziekte-uitbraak
 • Naar een prikpost moeten (zoeken) tijdens uw vakantie

… enzovoorts.

100% bewegingsvrijheid met Trombose Zelfzorg
Met Trombose Zelfzorg hoeft u daar allemaal geen rekening mee te houden. Kunt u gaan en staan, en daarmee meten waar en wanneer u maar wilt. Geen extra kosten, geen beperkingen – niets van dat alles. Maar wel: kwalitatief hoogstaande Trombose Zelfzorg onder toeziend oog en deskundige begeleiding van onze zorgprofessionals.

Kosten Trombose Zelfzorg

Dit declareren we bij uw verzekeraar:

Eenmalig maximaal € 450 voor

 • Het verwerken en checken van uw gegevens
 • Ontwikkeling en onderhoud van de e-learning om zelf te kunnen meten
 • Ons (eenmalige) startbezoek bij u thuis

Vier keer per jaar maximaal € 202 voor

 • De huur van uw meetapparaat
 • De kosten van de meetmiddelen die u nodig heeft
 • De hulp en/of persoonlijke begeleiding van onze (medische) staf

*Kosten Trombose Zelfzorg 2023. Met elke verzekeraar hebben we andere afspraken. Het kan zijn, dat uw verzekeraar minder betaalt. Maar nooit meer dan bovenstaande bedragen.

Conclusie

Het antwoord op de vraag ‘wat is goedkoper: naar de prikpost of zelfmeten?‘ kunt u dus het beste zelf, op basis van uw eigen persoonlijke gezondheidssituatie en omstandigheden geven. Alles bij elkaar genomen durven wij met enige stelligheid wel te zeggen dat voor de gemiddelde trombosepatiënt in Nederland Trombose Zelfzorg een goedkopere, fijnere en veiligere oplossing is.

P.S. Lees via onderstaande links ook onze andere artikelen voor een nadere onderbouwing en toelichting daarvan.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of bent u geïnteresseerd in onze hoogwaardige zelfzorgbehandeling bij trombose, met antistollingsmiddelen op basis van cumarines (VKA’s)? Laat het ons weten of meld u direct gratis en vrijblijvend aan via www.trombosezelfzorg.nl om te kijken of u in aanmerking komt.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: