Diep veneuze trombose
Wat is een diep veneuze trombose (DVT)? Wat zijn de symptomen, oorzaken en hoe wordt een diep veneuze trombose behandeld? Lees snel verder.
Wat is een diep veneuze trombose?
Als er sprake is van een diep veneuze trombose, dan is er een bloedprop (van gestold bloed, ofwel trombose) in een van uw dieper gelegen aderen (venen) ontstaan. Door dat bloedstolsel stroomt het bloed niet goed meer door (een deel van) uw lichaam. Afhankelijk van de grootte van de diep veneuze trombose kan daardoor uw bloedstroom vertragen en/of betreffende ader zelfs helemaal dicht gaan zitten.
Hoe ontstaat een DVT?
Een diep veneuze trombose kan ontstaan in een van uw bloedvaten. De term ‘bloedvat’ is een verzamelnaam voor drie soorten bloedvaten:
- Slagaders
- Aders
- Haarvaten
Elk bloedvat heeft een eigen functie. Zo vervoert de slagader bloed (met daarin de nodige zuurstof en voedingsstoffen) vanaf het hart naar de rest van het lichaam. Uw aders transporteren uw bloed – bijvoorbeeld vanaf uw been of arm – terug naar het hart en de haarvaten zijn de kleine bloedvaatjes die rondom de organen liggen.
Trombose in een slagader noemen we arteriële trombose, bij een bloedprop in een van de oppervlakkige aders spreken we van een veneuze trombose.
Wat zijn de oorzaken?
Een diep veneuze trombose ontstaat meestal in de benen. Het is een veelvoorkomende vorm van trombose, die o.a. kan ontstaan door (een combinatie van):
- Overgewicht
- Ouderdom
- Een beperkte mobiliteit
- Oestrogeengebruik, bijvoorbeeld door de pil of hormoonsuppletie
- Een verhoogde stollingsneiging, bijvoorbeeld door zwangerschap of een erfelijke aandoening
- Ernstige ziektes
- Zonder een aanwijsbare oorzaak
Vanaf 65 jaar neemt het risico op (een veneuze, diep veneuze of arteriële) trombose toe. Ontdek hier meer veelvoorkomende risicofactoren voor trombosevorming.
Gevolgen diep veneuze trombose
Een diep veneuze trombose komt zoals gezegd veel voor, maar veelal zonder ernstige gevolgen. Wordt een DVT niet op tijd behandeld, dan kan er wel degelijk een levensbedreigende situatie ontstaan. Schiet de bloedprop los vanuit de benen, dan kan die namelijk alsnog via de bloedbaan in de longen terechtkomen en een longembolie veroorzaken.
Longembolie
In zo’n geval wordt er een bloedvat in de longen afgesloten, waardoor er minder zuurstof in uw bloed terecht komt. En dat kan weer zorgen voor een levensgevaarlijk longinfarct. Dit is slechts een van de voorbeelden waarbij een diep veneuze trombose tot een ernstig ziektebeeld (al dan niet met direct gerelateerd overlijden tot gevolg) kan leiden.
In 20% tot 50% van de gevallen leidt een diep veneuze trombose binnen een periode van twee jaar tot het post-trombotisch syndroom.
Post-trombotisch syndroom
Een veelvoorkomende complicatie na een diep veneuze trombose in het been is het post-trombotisch syndroom, kortweg PTS genoemd. Veelvoorkomende klinische verschijnselen daarbij zijn:
- Chronische pijn
- Oedeem (milde tot ernstige vochtophoping)
- Ulcera (een zweer ontstaan door afgestorven weefsel)
Terug naar het goede nieuws: een diep veneuze trombose is heel goed te behandelen. En hoe sneller u erbij bent, des te groter de kans op (volledig) herstel.
Symptomen diep veneuze trombose
Een diep veneuze trombose kan acuut ongemak en/of pijn veroorzaken, maar zich – afhankelijk van de grootte van het bloedstolsel – ook sluipenderwijs openbaren.
Veelvoorkomende symptomen bij een DVT zijn:
- Een zeurende pijn
- Een zwaar gevoel
- Een zwelling
- Een verkleuring
- Een glanzende, strakke huid
- Vochtophoping (oedeem)
- Verhoging van de lichaamstemperatuur (lokaal of algeheel)
Bovenstaande verschijnselen kunnen ook bij andere aandoeningen optreden, maar in 1/3 van de gevallen is er daadwerkelijk sprake van een diep veneuze trombose. Reden genoeg om bij twijfel altijd uw huisarts of – afhankelijk van de vermoedelijke ernst van de situatie – 112 te bellen.
Behandeling diep veneuze trombose
Aan de resterende 2/3 van de in eerste instantie ogenschijnlijke DVT-gevallen worden na onderzoek dus andere oorzaken aangewezen. Krijgt u daadwerkelijk de diagnose DVT? Dan krijgt u onmiddellijk antistollingsmiddelen in de vorm van heparine-injecties en/of tabletten – veelal i.c.m. compressietherapie middels een steunkous of een zwachtel – toegediend.
Als na controle blijkt dat het risico op verdere aangroei van de bloedstolsels in de bloedvaten verminderd is, dan blijft een antistollingsbehandeling veelal (tijdelijk of permanent) noodzakelijk en staat u onder toezicht van een van de trombosediensten in Nederland.
Soorten trombosebehandelingen
Voor de medische behandeling van trombose heeft u in Nederland de keuze uit verschillende trombosediensten en behandelvormen:
- Een antistollingsbehandeling i.c.m. zelfcontrole
Deze zelfzorgbehandeling is op basis van cumarines ofwel coumarinederivaten (acenocoumarol of fenprocoumon). U neemt deze tabletten dagelijks volgens een door uw trombosedienst aangeleverd doseerschema en geeft op hun aangeven periodiek uw bloedstollingswaarde (INR-waarde) online door. Het meten van uw INR-waarde doet u eenvoudig zelf, gebeurt middels een pijnloze vingerprik i.c.m. speciale meetstrips en een daarvoor bestemd meetapparaat.Als u voor deze behandeling kiest via Trombose Zelfzorg van de landelijke trombosedienst ‘De Nationale Trombose Dienst’, dan hoeft u nooit meer naar een trombosedienst of prikpost. Noch om uw INR-waarde te laten bepalen, noch om uw meetapparaat periodiek te laten controleren.Alles gaat online, dus u kunt gaan en staan waar (ter wereld) u maar wilt. Ondertussen houdt een team van gespecialiseerde, BIG-geregistreerde artsen en verpleegkundigen een zorgvuldig oogje in het zeil, neemt eventueel contact met u op bij vragen en/of stelt uw online doseerschema bij waar nodig.
- Een antistollingsbehandeling i.c.m. tijdelijke controle door de (lokale) trombosedienst
Deze zelfzorgbehandeling wordt veelal aangeboden door lokale trombosediensten, waarbij de trombosepatiënt 1 x per jaar naar de prikpost of het ziekenhuis komt om de werking van het meetapparaat te laten controleren.
*Als u kiest voor Trombose Zelfzorg (optie 1), dan is dat niet nodig. Het meetapparaat geeft het vanzelf aan als het niet (goed) meer functioneert, De Nationale Trombose Dienst zorgt dan voor een oplossing.
- Een antistollingsbehandeling met intraveneuze check
Dit type antistollingsbehandeling is vergelijkbaar met bovenstaande behandelingen, met uitzondering van de manier van meten. Trombosepatiënten die voor deze antistollingsbehandeling kiezen, gaan periodiek naar het ziekenhuis of de prikpost om hun INR-waarde te laten meten. Dat gebeurt via een intraveneuze bloedafname, of wel een venapunctie aan de binnenzijde van de arm. Het afgenomen buisje bloed wordt in het laboratorium onderzocht en aan de hand van de daaruit voortgekomen INR-waarde ontvangt betreffende cliënt een (digitaal) doseerschema.
N.B. Een behandeling op basis van het zelfmeetprincipe is bewezen veiliger: Trombosepatiënten die zelf meten hebben minder kans op complicaties. Ook het risico op nieuwe stollingsissues is de helft kleiner, plus het risico op bloedingen en overlijden is beduidend lager.
- Een antistollingsbehandeling zonder zelfcontrole
Bij dit type antistollingsbehandeling neemt de trombosepatiënt een bepaald soort ‘bloedverdunners’ – DOAC’s genoemd – waarbij de bloedstollingswaarde niet periodiek gecontroleerd hoeft te worden. Dergelijke medicatie is echter niet zomaar voor iedereen geschikt, lees hier hoe dat precies zit. Uw arts of specialist bepaalt o.b.v. uw (medische) situatie welk antistollingsmiddel het beste bij u past.
Diep veneuze trombose voorkomen
Kun je een diep veneuze trombose voorkomen? Nee. U kunt het risico echter wel aanzienlijk beperken, door het hanteren van een gezonde leefstijl:
- Vermijd langdurig zitten, staan en/of liggen
- Drink voldoende
- Eet gezond
- Ontspan regelmatig
- Beweeg voldoende
- Slaap genoeg
- Zorg voor een gezond gewicht
Oefeningen tegen trombose
Bent u – bijvoorbeeld vanwege werk, immobiliteit of ziekte – veel aan een stoel of bed gebonden? Met deze trombose-oefeningen kunt u het risico op een diep veneuze trombose beperken.
P.S. Als u goed voor uzelf zorgt, dan beperkt u het risico op vele (vervelende) chronische en acute ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes en kanker. Ook een gezonde geest en positieve instelling dragen bij aan het optimaal functioneren van uw lichaam.
Online trombosedienst
Heeft uw arts of specialist u na een diep veneuze trombose bloedverdunners – in de vorm van cumarines oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op een volgend (long)infarct en/of diep veneuze trombose tot een minimum te beperken?
Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD. De beste trombosedienst van Nederland.
✓ Zelf pijnvrij prikken
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Hoogwaardige trombosezorg
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening
Vele duizenden tevreden zelfzorgcliënten gingen u voor. Lees hier wat cliënten van de online trombosedienst – de NTD – vinden.
Zo kunt u razendsnel van start:
- Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
- Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
- Bent u geslaagd? Een stollingsverpleegkundige komt persoonlijk bij u langs
- U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose
Persoonlijke begeleiding
Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombose zorg, gewoon bij u thuis.
Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere blogs
Die u wellicht ook interessant vindt: