Wat is een trombose voet? Bij een trombose voet bevindt zich een bloedstolsel (ook wel bloedprop, bloedklonter of trombus genoemd) in een (slag)ader van de voet.
Trombose voet symptomen
Onder andere deze klachten en symptomen kunnen wijzen op een trombose voet:
- Pijn bij het lopen
- Flinke pijnklachten in been, voet, kuit of knie
- Een bovengemiddeld warme plek op voet of been
- Zwelling op de voet
- Zwelling rondom de enkel
- Zwelling op het been
- Een strakke, glanzende huid
- Een roestbruine, rode of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwaar gevoel in het been
Bel bij een vermoeden van een trombose altijd – afhankelijk van de ernst van de situatie – uw huisarts en/of 112! Elke vorm van trombose, ook een trombose voet, kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties en/of zelfs overlijden.
Ontstaan trombose voet
Trombose ontstaat vaak doordat de wand van het bloedvat – waar de trombose ontstaat – beschadigd is, met als resultaat een ruw oppervlak waar bloedplaatjes zich makkelijk aan kunnen hechten en uiteindelijk samen een stolsel vormen. Zo’n beschadigde vaatwand ontstaat veelal door (slag)aderverkalking, na een operatie of ongeluk. Uiteraard afhankelijk van de plaats waar de trombose optreedt, kan er dus sprake zijn van een trombosevoet.
Meer kans op stolselvorming
Met name als het bloed tijdelijk wat langzamer stroomt (bijvoorbeeld bij langdurige vliegreizen, veel en lang stilzitten en/of bedlegerigheid) of als de bloedsamenstelling verandert (bijvoorbeeld bij een ernstige infectie of ziekte, of na een operatie), maar ook tijdens de zwangerschap is er een grotere kans op stolselvorming en dus een trombose.
Bloedplaatjesadhesie
Zodra bloedplaatjes zich aan een ruwe vaatwand gaan hechten – we noemen dit bloedplaatjesadhesie – is het niet de vraag óf maar wanneer er trombose optreedt. Zo’n beginnend bloedstolsel wordt steeds groter, waardoor het de bloedvoorziening van uw voet uiteindelijk gedeeltelijk of geheel kan afsluiten. En als het bloedstolsel – bijvoorbeeld in uw been of voet – losschiet en zich naar elders in uw lichaam verplaatst, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn.
Oorzaken trombose voet
Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op trombose. Vooral bij 65+’ers neemt het risico met de jaren toe. In sommige gevallen is er geen direct aanwijsbare oorzaak te vinden voor trombose, soms spelen meerdere factoren een rol.
Echter, meestal ontstaat trombose door:
- Een trage of onregelmatige bloeddoorstoming ofwel bloedcirculatie
- Een veranderde bloedsamenstelling
- Ruwe bloedvaatwanden
Risicofactoren trombose voet
Trombose kun je onderscheiden in arteriële trombose en veneuze trombose. Een arteriële trombus treedt op in de slagaderen, een veneuze trombose in de aderen.
Bekende risicofactoren voor het krijgen van een trombose (voet) zijn:
- Ouderdom
- Roken
- Diabetes
- Een verhoogd cholesterolgehalte
- Een hoge bloeddruk
- Na een hartklepvervanging
- Hart- en vaatziekten
- Kanker
- Langdurige onbeweeglijkheid (bijv. door gips)
- Een erfelijke aandoening
- Een eerder doorgemaakte trombose
- Zwangerschap
Gevolgen trombose voet
Net als elk lichaamsdeel en orgaan in uw lichaam, hebben ook uw voeten bloed en zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Als die bloedtoevoer gedurende een langere tijd verstopt zit, dan kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
Een trombose voet moet direct worden behandeld. Mogelijke gevolgen van een trombosevoet zijn:
- Beschadiging van het achterliggende weefsel
- Het afsterven van achterliggend weefsel en/of de voet
- Een levensgevaarlijke embolie
Embolie
De bloedprop in uw voet kan ook loslaten van de vaatwand, waardoor die wordt meegenomen in de bloedsomloop. Als zo’n trombus vervolgens in een van de (slag)aders elders in uw lijf vast komt te zitten, dan noemen we dat een embolie. Een veelvoorkomend type embolie is een longembolie, waarbij de longslagader verstopt raakt en voor een verminderde (of geen) zuurstofopname in de long en/of het hart zorgt.
Andere soorten trombose
Trombose is een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Een echte sluipmoordenaar, die in verschillende ‘gedaantes’ voorkomt.
Naast een trombose voet zijn veelvoorkomende, andere vormen van trombose:
Bij ziekte & erfelijkheid
Uiteindelijk kan iedereen – van jong tot oud – te maken krijgen met trombose. Bij sommige (erfelijke) aandoeningen is de kans op trombose echter groter. Denk aan een bloedstollingsziekte zoals Factor V Leiden, veneuze insufficiëntie waarbij de aders niet goed functioneren, of een auto-immuunziekte zoals het Antifosfolipidensyndroom (APS).
Trombose enkel
Heeft u last van een warme, pijnlijke zwelling op de kuit, wreef en/of enkel? Wellicht is er sprake van een trombosebeen, trombosevoet of trombose enkel.
Twijfel nooit, neem direct contact op met uw huisarts. Bij een vermoeden van trombose is snel handelen essentieel om mogelijk (levens)gevaarlijke situaties te voorkomen.
Behandeling trombose voet
Uw huisarts of specialist stelt de diagnose. Is er inderdaad sprake van een trombose voet? Grote kans dat u direct bloedverdunners zoals LMWH-injecties en/of orale antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgt. Daarmee wordt voorkomen dat de bloedprop groter wordt en/of er meer bloedpropjes elders in het lichaam ontstaan. Uw lichaam ruimt het bloedstolsel daarna zelf op.
Steunkousen
Bij een trombose voet kan het ook voorkomen dat uw huisarts/specialist u – naast antistollingsmedicatie – elastische kousen ofwel steunkousen voorschrijft. Zo’n steunkous zorgt ervoor dat bloed en vocht uit uw voet beter wordt afgevoerd. Daardoor neemt de pijn en zwelling veelal ook af.
Soorten antistollingsbehandelingen
Heeft uw arts of specialist cumarines – oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op een trombose voet of trombose enkel tot een minimum te beperken? Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD.
✓ Zelf pijnvrij prikken
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Hoogwaardige trombosezorg
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening
Vele duizenden tevreden zelfzorgcliënten gingen u voor. Lees hier wat cliënten van de online trombosedienst – de NTD – vinden.
Zo kunt u razendsnel van start:
- Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
- Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
- Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
- U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose
Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombose zorg, gewoon bij u thuis.
Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere items
Die u wellicht ook interessant vindt: